House in Pé do Cerro

In a slight uneven terrain north of the city of Faro, Algarve, Portugal, this two houses, situated next to each other, were drawn together using the same conceptual idea.

The existence of stone walls defines the morphologic conditions for this intervention, creating terraced areas that combined with the proposal, avoid the need of larger site grading movements.

Privileged with a panoramic view over the south landscape, in the comfort of the country side, with the ocean in the horizon, this project offers a delightful spectre of indoor and outdoor activities, specially through the use of its recessed spaces in the slope platforms.

This type of architectural approach have one important advantage, which is, that from several points of view, this two level houses appear to have only just one level, due to the fact that the lower floors are partially underground and covered with greenery, which continues the surrounding natural grown vegetation.

Even though the project results from straight lines, they create an irregular volumetry that suffer horizontal torsions in order to adapt to the natural topography of the plot, regardless of its own shape.
With similar typologies, both of the houses are deeply rooted in the landscape, becoming part of it.

TAGS
LINKS
FICHA TÉCNICA

Project
House in Pé do Cerro

Project Location
Pé do Cerro, Faro, Portugal

Architecture
AAP Associated Architects Partnership

Built up Area
754 sqm

Year
2014

3D images
AAP Associated Architects Partnership

Galeria
projetos RELACIONADOS
PUBLICIDADE

Goma by Flowco

Azulejos ecológicos fabricados em Portugal