Plasti časa – Layers of Time

English:

As part of the exhibition We are renovating!!!, which draws attention to recent projects for adaptive re-use in Slovenia, Matevž Čelik, the director of Museum of Architecture and Design MAO and leader of the Future Architecture platform proposed a competition for architectural intervention in the Fužine Castle, where MAO is located.

 

The intervention on the Fužine Reinaissance castle is understood as the addition of new layers of time. Eventually, this building is the result of the compilation of a collection of layers. The different architectures that have changed it, the history, the age of the elements, the change of program, etc. A collection of layers that shapes and renders the reality of the building and its relation with the surrounding.
As per Aldo Rossi, the Great Mosque of Córdoba is more interesting than the Alhambra in Granada, for its use and shape have been steadily transformed as Córdoba itself evolved, compared to the fossil and permanent character of Alhambra.

 

The intervention in the castle comprises the setting of a new layer in this palimpsest. A simple, delicate proposal, according to the present reality of the castle and its use. In a nutshell, the intervention dialogues with these temporary layers which have shaped the reality of the castle, and their duration.

 

As if it were a Bach’s coral opus, the castle is formed by a series of architectural elements, very much like melodic lines. The addition of them all resulting in the complexity of the total itself. The
walls, the courtyard, the succession of arches creating galleries, its relation with the river, and so on.
The proposal includes works on the courtyard. An intervention aimed at the implementation of its present use, through a series of proposals, layers added to the present shape:

 

Shading. The courtyard and corridors will be closed during the hottest months of the year: a series of retractable awnings allowing different positions depending on the program. With this, the implementation of the program is allowed, enlarging the terrace space for the cafeteria, the outside reading space and the leisure area when needed. The awnings will be designed according to the structural lines of the building, a series of transverse stripes acting as the sails of a ship. Some Roman-like awnings, translucid, contrasting the sturdiness of the castle. These veils filtering the light and reflecting time as it goes by during the year. The geometry of the awning dialogues with the arches in the courtyard, being a reflection of the stress the structure geometry.

 

Occupation. A collection of flexible elements will be displayed, vegetation and furniture. Simple and portable pieces arranged according to the situation. These elements allow the use of the surrounding spaces. Furniture for the terrace, leisure and reading spaces, playing zone for children. This same logic will be applied in KIOSK K67. One of the moving platforms allows it to be placed as needed. As to vegetation, some plants platforms, rolling raised beds, will be placed, like many other contemporary public space interventions. The plants will be chosen having two aspects in mind:
Ljubljana’s climate and their perennial character. Species with overlapping blooming months will be chosen, resulting in a colourful variety from spring to winter. This will be another temporary layer added to the reality of the castle.

 

All the works together are aimed at maximizing the use of the courtyard of the castle, doing so in a sensitive manner, adequate to its historic reality. The proposal reveals and fosters thinking about the different layers that make the historical space. In conclusion, the aim is to create a new architectural scenario by means of the superimposition of temporary layers, from what there was and what there will be.

 

Future Architecture is the first pan-European platform for architecture founded by Matevž Čelik and led by the Museum for architecture and design MAO. The platform gives young talents in architecture a chance to connect with European architectural museums, biennials, galleries, publishing houses and festivals: it is an opportunity for young thinkers and creators in the field of architecture to present and realize their ideas. Julio Gotor, one of the winners of the Young Talent Architecture Award, Fundació Mies van der Rohe, participated at the Future Architecture 2019 Call for Ideas.

 


 

Spanish:

 

Como parte de la exposición We are renovating!!!, que se centra proyectos recientes sobre la adaptación y reutilización en Eslovenia, Matevž Čelik, director del MAO y líder de la plataforma
Future Architecture Platform, propuso un concurso destinado a realizar una intervención arquitectónica en el castillo Fužine, sede del MAO.

 

La intervención en Castillo renacentista Fužine se entiende como la adición de una nueva capa temporal. Eledificio original es el resultado de la adición de capas a lo largo de los años. Las arquitecturas que lohan modificado, su historia, la evolución de los elementos, los cambios de programa, etc. Una seriede capas que han dado forma a la realidad del edifico y a su relación con los alrededores.

 

Como Aldo Rossi escribió, la mezquita de Córdoba es más interesante que la Alhambra de Granada, pues su uso y forma ha sufrido una transformación constante en relación con la evolución de la ciudad, frente al carácter fósil y permanente de la Alhambra.

 

La intervención en el castillo propone la implementación de una nueva capa en este palimpsesto. Se propone una actuación sencilla, delicada y acorde a la realidad actual del castillo y de su uso. En
definitiva, es una intervención que dialoga con estas capas temporales que han configurado la realidad del castillo.

 

Así como si de una obra coral de Bach se tratara, el castillo está conformado por una serie de elementos arquitectónicos a la manera de las líneas melódicas. La suma ordenada de todos ellos da
lugar a la complejidad de la obra. Sus muros, el patio, la sucesión de arcos que da lugar a las galerías, la relación con el río, etc.

 

Se propone actuar sobre el patio. Una intervención destinada a implementar el uso actual del mismo, a través de una serie de actuaciones, capas que se añaden al estado actual:

 

Dar sombra. Se cubre al patio y los corredores en los meses más calurosos del año: una serie de toldos textiles que permiten distintas configuraciones en función del programa. De tal modo se
permite la implementación del programa existente, ampliando el espacio de terraza de cafetería, el espacio de lectura al exterior, zona de juegos o de aperitivos cuando esto sea necesario. Los toldos se diseñan en relación de las líneas estructurales que definen el edificio, una serie de bandas transversales que funcionan como las velas de un gran barco. Unos toldos romanos delicados, a la manera de velos semitransparentes que destacan frente a la solidez del castillo. Unos velos que tamizan la luz y reflejan el paso del tiempo a lo largo del año. La geometría de los toldos dialoga con la de los arcos del patio, siendo todo ello un reflejo de los esfuerzos a los que los elementos estructurales se ven sometidos.

 

Ocupar. Se propone una colección de elementos flexibles, vegetación y mobiliario. Se trata de piezas sencillas y móviles que son ordenadas según se requiera. Estos elementos están destinados
a ampliar el uso de los espacios adyacentes. Mobiliario para la terraza de la cafetería, espacios de descanso y lectura para la biblioteca, zonas de juego para niños. Esta misma lógica es aplicada para
el KIOSK K67. Una de estas plataformas móviles permite colocarlo según se estime conveniente. En cuanto a la vegetación, se propone una serie de plataformas vegetales a la manera de otras
intervenciones contemporáneas. Se seleccionan las especias vegetales teniendo en cuenta dos aspectos principales: la adecuación de las mismas al clima de Liubliana y la floración continua a lo
largo del año. Se proponen especies variadas con meses de floración distintos, consiguiendo un colorido variado desde la primavera al invierno. Otra capa temporal que se añade a la realidad del
castillo.

 

La actuación en su conjunto pretende ampliar el uso del patio del castillo, y hacerlo de un modo sensible y adecuado a la realidad histórica del mismo. Una actuación que revela y hace reflexionar
sobre las distintas capas que forman el espacio histórico. En definitiva, el objetivo es crear una nueva escena arquitectónica a través de la superposición de capas temporales y de actuación,
desde lo que una vez hubo a lo que en un futuro habrá.

FICHA TÉCNICA

Projeto

Plasti časa – Layers of Time

 

Localização

Museum of Architecture and Design, MAO, Pot na Fužine 2, Ljubljana

 

Superfície

Aprox. 900 m2

 

Autor

Julio Gotor Valcárcel

 

Ano

2019

 

Fotografia

Miran Kambič

VÍDEOS
Galeria
projetos RELACIONADOS
PUBLICIDADE

Tectum First

Sistema Técnico para Telhados Tectum®-First

Vulcano

O parceiro certo para um apoio total